L’Ajuntament de Calldetenes implanta aquest dilluns 12 de juny, canvis a la recollida porta a porta, per millorar els resultats de recollida selectiva.

Actualment, la recollida selectiva a Calldetenes és només de del 57%, el que significa que recollim un 43% de fracció resta, una fracció que té un cost ambiental i econòmic molt elevat, ja està penalitzada a través del cànon d’abocador que aplica l’Agència de Residus de Catalunya. Actualment, el cost del cànon és de 30 €/tona, i ja està establert que en els propers anys s’incrementarà encara més. D’altra banda, les fraccions reciclables com l’orgànica, el multiproducte i el vidre, comporten uns retorns econòmics al municipi que permeten poder cobrir part dels costos de recollir i tractar adequadament les nostres escombraries.

Les mesures que s’aplicaran a partir del 12 de juny seran:

Tancament de les àrees de contenidors: fins ara Calldetenes disposava d’àrees amb contenidors accessibles a tota hora i per tothom, pensades per fer-ne ús en situacions puntuals que no puguéssim treure la bossa a la porta. La realitat però, era que les àrees es trobaven desbordades, amb bosses mal seleccionades, trastos abandonats i bosses al terra. A partir del dilluns l’àrea del Polígon estarà tancada amb clau i per poder fer-ne ús en cas de necessitat puntual, es podrà demanar la clau al Punt Jove de 16 a 19h de dilluns a divendres. També es tancaran les àrees de contenidors situades fora el nucli urbà, pensades perquè les cases disseminades en puguin fer un ús en condicions adequades.

Els envasos lleugers i paper/cartró (Multiproducte)  es recollirandos cops a la setmana: Fins ara calia treure el multiproducte el divendres al vespre, ara podrem treure dilluns i divendres.

El rebuig es recollirà cada 15 dies: La fracció resta o rebuig, o sigui, la bossa que trèiem el  dimecres, es recollirà un dimecres sí-un dimecres no. Cal considerar que aquesta és la bossa que cal que sigui més buida i petita: si separem bé a casa ho aconseguirem!

Només es recollirà el què està ben triat: No pot ser que a casa tinguem només un cubell i ho tirem tot en una bossa barrejat. A partir d’ara una bossa barrejada amb tot tipus de residus no es recollirà com a rebuig: cal separar la orgànica i dipositar-la amb bossa compostable dins el nostre cubell, cal separar el multiproducte amb una bossa de plàstic normal, el vidre l’hem de llençar als contenidors verds que tenim repartits pel municipi, per la roba disposem de contenidors taronges per recollir-la, pels trastos voluminosos i residus especials com oli i piles i electrodomèstics podem anar a l’àrea del Polígon (demanant la clau) o bé sol·licitar el servei de recollida de trastos a l’Ajuntament.

Tots aquests canvis, els vam fer conèixer a la ciutadania a través d’una carta i un tríptic. A més, el dimarts 30 de maig, vam portar a terme una sessió informativa a l’Ajuntament, en què tots els assistents van poder demanar qualsevol dubte o exposar les seves opinions, a més d’endur-se un paquet de bosses compostables.